tutorial | header transparent


walaupun sekadar lampu hijau menyala pada broadband celcom sayang ni , tapi kerna sayang kepada kawan aku buat jugak tutorial ni untuk korang especially for yang request tu , kapten hassan ku sayang . hahha

aku bukan lah si hebat yang mahir mengedit atau membuat header pakai photoshop . aku cuma pakai online logo maker untuk buat header transparent macam yang aku pakai sekarang . selalu aku pakai photoscape je nak buat header . aku tak pandai pakai photoshop (even ada pergi kelas comp tahun lepas) , even software tu pun tak ada dalam laptop aku ni :p 


oke3 , dah lah mengarut . mari mula belajar ! hee ~ (for me , mengajarlah of course :D)


1 . pergi dekat link ni

2 . kat bawah sekali page tu ada tulis macam ni kan ?


tekan dekat perkataan logo maker yang aku bulatkan tu . then , tunggu dia loading kejap :)

3 . then , ada keluar satu box tu kan (lupa nak buat screenshot) tekan OK je :)

4 . sampai sini tengok dekat working panel . ada macam ni kan ?


korang tukar lah perkataan online logo maker tu dengan perkataan yang korang nak . contoh :


kalau aku , aku tukar jadi url blog aku . yang ni terpulang kat korang nak tulis apa .
  • tukar font tukar dekat text format yang aku bulatkan guna kaler kuning
  • tambah shadow macam kat header aku , tick show shadow dekat box object shadow yang aku bulat kaler biru
  • nak senget-sengetkan tulisan tu ubah dekat modify objek
modify lah ikut suka hati korang :)

5 . untuk buang benda tajam-tajam warna purple tu :
  • kalau korang suka dengan benda tajam-tajam tu or kata lain nak kekalkan dia tak payah lah buat apa-apa
  • kalau nak buang untuk gambar/simbol lain tekan x kecil dekat sini :
  • yang bulat kaler kuning untuk delete salah satu layer . (sound like photoshop sikit kan ? :p)
  • arrow atas bawah tu untuk tentukan sama ada objek or teks yang korang nak letak depan or belakang
6 . upload gambar dari dokumen sendiri :

  • button yang first for upload photo from own album . pandai-pandai lah korang cari gambar yang tak ada background . macam aku punya header dah silap . ada background lak . dia jadi kurang cantik (bukan tak cantik yea XD )
  • 2nd button add teks . kot-kot korang nak tambah teks lagi kan . suka hati anda lah :D
  • 3rd button add simbol (gambar-gambar provided dalam software ni)
7 . cara nak edit colour , shadow and position semua natang-natang tu sama je macam edit teks macam step 4 tu . pergi lah scroll atas balik yea . jangan malas sangat . hahha XD
8 . siap . save artwork korang . tekan gambar disket tu .

9 . then , pergi design => edit header => save !

10 . siap semua !!! yeay !!!


pssttt : sejam setengah aku ambil masa siapkan tutorial ni .
maklumlah , first time .
line pun macam siput .

lagi3 : detail gilakan tutorial ni . hehheh
saja bagi detail-detail .
(sebenarnya , tak tahu macam mana nak ringkaskan T___T)


1 bebelan di sini:

labyrinth said...

ini header yang mana nie?